Nationaal onderzoek: een gezonde spijsvertering voor ons algemeen welzijn

Nog lang niet top of mind bij Belgen

Berchem - Een gezonde spijsvertering draagt bij aan een goede algemene gezondheid en een gevoel van welzijn. Maar in hoever zijn we ons hiervan bewust en passen we in functie van dit gegeven ons gedrag aan? Een nieuw nationaal onderzoek van iVox,  in opdracht van Zespri®, wijst uit dat de Belg de werking van het spijsverteringssysteem niet goed kent; bij spijsverteringsproblemen zich niet al te veel zorgen maakt en bijgevolg niet snel een oplossing zoekt; zijn eetgedrag in geval van spijsverteringsongemak soms wel aanpast maar spijsverteringsvriendelijke voeding als (kiwi)fruit nog onvoldoende integreert in zijn dagelijks voedingspatroon.

Slechts 1 op de 3 Belgen weet voldoende[1] hoe het spijsverteringssysteem werkt

Een goede basiskennis over de werking van onze spijsvertering is onontbeerlijk bij het maken van voedingskeuzes die bijdragen aan de gezondheid van onze spijsvertering. Dit is nochtans geen gegeven. Zo denkt 7 op de 10 Belgen dat de maag de belangrijkste schakel is bij de vertering van voedingsstoffen, slechts 1 op de 6 Belgen weet dat dit eigenlijk de dunne darm is.

Ook de verschillende etappes[2] binnen het spijsverteringsproces zijn niet goed gekend: zo weet 4 op de 10 landgenoten niet dat de spijsvertering begint zodra het voedsel in de mond terecht komt. Tot slot staat ook de kennis inzake de functies van de verschillende spijsverteringsorganen niet helemaal op punt. Zo denkt 7 op de 10 Belgen dat het rectum (de endeldarm) een pseudoniem is voor anus, terwijl dit orgaan dienst doet als tijdelijke opslagplaats voor fecaliën. Maar ook de functie van de lever roept een hoop vraagtekens op: slechts 3 op 10 Belgen weet dat die verantwoordelijk is voor de productie van gal ; 4 op 10 Belgen weet niet dat de alvleesklier spijsverteringssappen en insuline aanmaakt.

3 op de 4 Belgen heeft wel eens  last heeft van spijsverteringsproblemen, maar 1 op 3 maakt zich hierover geen zorgen

Wat gedaan bij symptomen van een ontregelde spijsvertering ?  Helemaal niets, zo vindt maar liefst de helft van de ondervraagde Belgen[3], want zij menen dat de problemen zich wel vanzelf zullen oplossen. Wie wél op zoek gaat naar een oplossing , doet dit bij voorkeur digitaal via het internet (40%) ; via vrienden of familie (21%) Wanneer er effectief professionele hulp wordt gezocht, is de huisarts de eerste keuze: 8 op 10 hulpzoekers verkiezen deze weg. De helft van de hulpzoekers kwam ook al over de vloer bij een specialist (gastro-enteroloog).

6 op de 10 Belgen met spijsverteringsproblemen die hulp zoeken wacht langer dan een maand om de hulp van een gezondheidsprofessional in te roepen

De mensen die daadwerkelijk professionele hulp zoeken bij spijsverteringsproblemen wachten daar verrassend lang mee: 6 op 10 landgenoten wacht langer dan een maand. Eén op vier wacht 1 tot 3 maanden, 1 op 5 twijfelt langer dan drie maanden en 1 op 10 zelfs langer dan een jaar! De reden voor het lange wachten lijkt niet te liggen bij mogelijk schroom om over spijsverteringsproblemen te praten met een gezondheidsprofessional: 86% van de ondervraagden geeft aan daar helemaal geen moeite mee te hebben.

4 op de 10 Belgen past bij spijsverteringsproblemen zijn eetgedrag aan - maar slechts 1 op 6 zet fruit op het menu

Wanneer Belgen problemen ondervinden met de spijsvertering zullen ze hun eetpatroon aanpassen (4 op 10) of meer water drinken (1 op 4). 8 op 10 van de ondervraagden weet ook dat vezels belangrijk zijn om de spijsvertering op peil te houden. Wàt er dan precies gegeten wordt durft al eens te verschillen. Groenten staan bovenaan het lijstje, gevolgd door graanproducten, fruit (1 op 6) en rijst.

Voor een goede spijsvertering is het maken van slimme voedingskeuzes de eenvoudigste oplossing. Ik denk dan bijvoorbeeld aan kiwifruit:  's morgens een groot glas (lauw) water, en daarna een kiwi zorgt voor een soort glijbaaneffect en bevordert  de spijsvertering. Dit eenvoudig advies kan mensen met spijsverteringsongemakken soelaas bieden”, aldus Kris Gillis, voedingsdeskundige.

Kiwifruit als comfortoplossing voor spijsverteringsproblemen

Groen kiwifruit biedt heel wat gezondheidsvoordelen voor onze spijsvertering[4]. Op de vraag of kiwi’s een gezonde spijsvertering helpen bevorderen, moet  4 op 10 Belgen het antwoord schuldig blijven. Ook de vraag of kiwi’s een positievere invloed hebben op de spijsvertering dan ander fruit resulteerde in onthouding van de helft van de ondervraagden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat 8 op 10 Belgen niet bewust kiwi’s eet om preventief de spijsvertering op peil te houden. Kiwi’s worden veeleer gegeten wanneer er al sprake is van digestief ongemak, en dan vooral bij constipatie (door 1 op 3 Belgen).

 

[1] Beantwoordde 7 of meer van de 10 gestelde kennisvragen correct

[2] In volgorde: mond, slokdarm, maag, dunne darm, alvleesklier, lever, dikke darm

[3] Onderzoek online uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgen, representatief naar taalkeuze, geslacht & leeftijd

[4] Zie bijgevoegd document “5 snelle weetjes over een gezonde spijsvertering en kiwifruit”.

Infographiek

PDF - 2.7 Mb

Kiwifruit en digestieve gezondheid Wat zegt de wetenschap?

PDF - 306 Kb

Jordy Van Overmeiren

PR Consultant, Ketchum Brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Zespri

De Zespri groep (Zespri Group Limited) is in handen van een 2700-tal Nieuw-Zeelandse kiwiboeren. Zij staan in voor het telen van Zespri kiwi’s, volledig in lijn met ons kwaliteitssysteem. Naast het hoofdkantoor in Berchem (België), heeft Zespri Europa een uitgebreid netwerk van lokale verkoop- en marketingspecialisten, in de belangrijkste Europese landen. Zo werkt Zespri globaal, maar tegelijk lokaal. De Zespri kiwi’s komen toe in drie Europese havens: Zeebrugge (België), Tarragona (Spanje) en Porto Vado (Italië). Zespri heeft vestigingen wereldwijd: van Nieuw-Zeeland, Europa en Noord-Amerika tot Azië.

Neem contact op met

Posthofbrug 10 bus 3 2600 Berchem

+32 3 201 0801

[email protected]

www.zespri.eu